Uppteckning nummer LMV-H1260

Titel: Julaftonsmiddagen

Meddelare: Fiskare Johan Nordlöf  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Rävsön

Det var en käring här i byn som hade den "men", att hon skulle äta julaftonsmiddagen med dagsljus, och då de satte sig till bords den gång, samlade hon ihop ALLA nycklarna i huset och hängde upp dem på stolpkroken (i spisen). Det skulle ha det med sig, att all olycka skulle bli utestängd från huset för året. Och på julmorgon skyndade hon sig ut ur kyrkan innan där var slut på ottan och körde hem i sken. Hon trodde att hon skulle bli först färdig med allt under året, om hon hann hem först från julottan.